+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održano predstavljanje novih bespovratnih sredstava USAID WHAM

Datum objave: 31.07.2018 00:00

Održano predstavljanje novih bespovratnih sredstava USAID WHAM

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) u saradnji sa Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona održao je u petak, 27.07.2018.godine prezentaciju programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) pod nazivom “Razvoj radne snage i veći pristup tržištima” (eng. Workforce and Higher Access to Markets Activity – WHAM).

Tokom prezentacije predstavnici USAID WHAM programa predstavili su mogućnosti prijave za nove javne pozive za podršku kompanija iz sektora metala, drveta i tekstila/obuće putem bespovratnih (grant) sredstava.

“Projekt WHAM je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj. Ovim javnim pozivom smo osigurali 410 hiljada dolara za podršku malim i srednjim preduzećima u tri sektora, drvo, metal i tekstil. Javni poziv je usmjeren za razvoj novih radnih mjesta, obuku, certiciranje, izvoz i povećanje tržišta”, kaže Fuad Ćurčić, šef projekta.

Privredna komora USK trenutno implementira sličan projekt kojim je podržano 11 firmi iz svih gradova USK.

“Radi se o liderima u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj i tekstilnoj industriji. Sve firme su izvozno orijentirane i brzorastuće što je i fokus ovog projekta. Ovim putem pozivam iste takve firme da apliciraju i na sljedeća četiri poziva za dodjelu grantova, te da iskoriste povoljna grant sredstva kojih sigurno nikad nije dosta”, kaže Nihad Šušnjar, generalni sekretar PK USK .

Jedna od pomenutih 11 kompanija je i FIKO COMMERC SF d.o.o. Cazin, koji su sredstva iskoristili za unapređenje proizvodnje. Na novi poziv će aplicirati za doškolovavanje radnika.

Krajnji cilj USAID WHAM projekta je rast zaposlenosti i kreiranje novih radnih mjesta u BiH uz povećanje izvoza i prodaje u potpomognutim preduzećima.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se