+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održana 5. međunarodna konferencija na temu Razvoj cestovnog prometa na pravcu Novo mesto - Karlovac - Bihać

Datum objave: 13.03.2019 13:52

Održana 5. međunarodna konferencija na temu Razvoj cestovnog prometa na pravcu Novo mesto - Karlovac - Bihać

U HGK Županijskoj komori Karlovac jučer je održana 5. međunarodna konferencija na temu RAZVOJ CESTOVNOG PROMETA NA PRAVCU NOVO MESTO-KARLOVAC-BIHAĆ.

Ovu konferenciju već tradicionalno organiziraju tri partnerske komore i to HGK Županijska Komora Karlovac, Privredna komora Unsko-sanskog kantona i Gospodarska zbornica Dolenjske i Bele krajine, Novo mesto.

Svaka od ovih komora , odnosno njihovi predsjednici, bili su domaćini mini sesija sa nazivima „Pogled iz Karlovca“, „Pogled iz Bihaća“ i „Pogled iz Novog Mesta“. Nakon uvodnog obraćanja g. Zlatka Kuzmana, predsjednika Županijske komore Karlovac, župan Karlovačke županije, g.Damir Jelić je započeo s predstavljanjem "Pogleda iz Karlovca", čemu su se priključili i g. Kuzman, te g.Miro Škrgatić, predsjednik Uprave Autocesta Rijeka-Zagreb i kroz svoje prezentacije pokazali šta se to novo desilo na aktivnostima u Hrvatskoj, a vezano za razvojnu os III.

Predstavljanje "Pogleda iz Novog Mesta" održali su zamjenik župana Mjesne općine Novo Mesto, g.Tomaž Kožul, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, g. Tomaž Kordiš, te predstavnici Ministarstva saobraćaja Republike Slovenije.

Domaćin ovogodišnjieg „Pogleda iz Bihaća“ bio je g. Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK, koji je nakon kraćeg upoznavanja prtisutnih sa Unsko-sanskim kantonom i privrednim kretanjima na istom, riječ dao premijeru USK Mustafi Ružniću. Njegovo obraćanje prisutnima pobudilo je pažnju činjenicima da ova Vlada USK, na čelu s njim, daje punu podršku kako ovim tako i svim aktivnostoma na uspostavi što boljeg privrednog ambijenta na ovom području.

Prezentaciju pod nazivom „Prometno povezivanje BiH (USK) na III razvojnu os“ prezentirala je g-đa Fata Terzić, voditelj odsjeka studija i projektovanja u JP Ceste FBiH, te na ovaj način pokazala aktivnosti unutar BiH koje korespondiraju na temom konferencije. Svakako je bitno napomenuti da su na konferenciji bile prisutne delegacije JP Ceste FBiH, na čelu sa Dedom Pjanićem, izvršnim direktorom za tehničke poslove i JP Autoceste FBiH na čelu sa Ademom Zoljom, pomoćnikom direktora.

Zaključak ove konferencije je postići zajednički cilj, odnosno razvitak prometa i privrede na regionalnoj razini, to jest, usmjeravanje na razvoj infrastrukturnih kapaciteta u skladu s prepoznatim tokovima roba i usluga.

Stogodišnja povezanost Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine ovime će zasigurno dobiti novu privrednu, kulturnu, kao i prometnu dimenziju.

Title

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se