+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Električni kablovi iz Sanskog Mosta idu na svjetsko tržište

Datum objave: 01.07.2019 09:52

Električni kablovi iz Sanskog Mosta idu na svjetsko tržište

Firma "HIK SM" iz Sanskog Most koja se bavi proizvodom električnih kablova i elektro-ormara na tržište Njemačke već je izvezla pet punih šlepera vlastitih proizvoda u vrijednosti jednog miliona KM, potvrdio je za Akta.ba, izvršni direktor kompanije, Ejub Topić. Trenutno se proizvode tri programa – Jetter, Basler i Patchkabel RJ 45, Solar Baywa. Podsjetio je da se cijeli projekat od ideje do realizacije odvijao jako brzo. Firma je registrovana u općinskom sudu u Bihaću u februaru 2018. godine. Za potrebe izgradnje proizvodne hale kupljeno je zemljište od 17.252 m2. U junu 2018. godine urađen je idejni projekat, u julu su već dobili urbanističku saglasnost za prve dvije faze projekta, počelo je kopanje temelja, dok su u augustu aplicirali za građevinsku dozvolu.

Prije početka zimske sezone u septembaru i oktobaru 2018. izvršen je izbor najpovoljnijih ponuđača i potpisani su ugovori vrijedni dva miliona KM sa firmamam Alfaterm Mostar (grijanje, hlađjenje i ventilacija), Civić Cazin (paneli, Limarski radovi i krov od SIKA folije), ECK Sanski Most (građevinski radovi i elektroinstalacije), Horozović Sanski Most (stolarija) i MC Bauchemie Sarajevo (epoxidni pod). "Ovo je bio ključni momenat jer smo ulazili u jesen i zimu. Da nismo radove ugovorili na vrijeme ne bismo uspjeli", pojasnio je Topić, te napomenuo kako su do polovine februara 2019. završeni svi radovi na objektu, u martu je završena montaža mašina i opreme, pokrenuta je probna proizvodnja u trajanju mjesec dana, dok je u apilu dobijena upotrebna dozvola za objekat i pokrenuta proizvodnja u punom kapacitetu. Vrijednost ovog projekta procjenjena je na šest miliona maraka, a investitor je poznata njemačka kompanija HIK GmbH, čiji su kupci najpoznatiji svjetski proizvođači bijele tehnike i elektronske opreme.

U firmi je već zaposlen 20 radnika koji su većim dijelom u Njemačkoj prošli tromjesečnu edukaciju. Do kraja 2020. godine zaposlenje u ovoj kompaniji će dobiti još 50 radnika. Inače, firma HIK – SM je direktni rezultat saradnje naših ljudi iz dijaspore sa vlasnikom Bertholdom Brentrupom, koji je na inicijativu svojih radnika Rifeta Kukavice i njegovih sinova Senada i Jasmina iz Hrustova u Sanskom Mostu, odlučio dio proizvodnje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se