+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održano formiranje radne grupe (NOD) i prezentacija EU projekta "Evropski med-klasteri jačaju isplativu agro-vinsku cirkularnu ekonomiju-EMBRACE"

Datum objave: 28.02.2019 11:44

Održano formiranje radne grupe (NOD) i prezentacija EU projekta

Razvojna agencija je jučer održala prezentaciju EU projekta "Evropski med-klasteri jačaju isplativu agro-vinsku cirkularnu ekonomiju-EMBRACE".

Cilj ovog projekta je da podrži uvođenje inovativnih procesa u mediteranskoj regiji u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Cirkularna ekonomije je poslovni model u kojem se proizvodi mogu ponovo iskoristiti, popraviti, obnavljati ili reciklirati. Umjesto linearnog modela proizvodnje u kojem proizvodi nakon konzumacije završe u našem okolišu ovdje je ideja kreirati krug, od sirovine do proizvoda koji se može ponovo iskoristiti i na taj način doprinijeti zaštiti okoliša.

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona projekt implementira zajedno sa 9 partnerskih organizacija iz 6 zemljala mediteranskog područja. Trajanje projekta je 30 mjeseci. Jedna od najznačajnijih aktivnosti projekta jeste uključivanje poduzeća iz Unsko-sanskog kantona koja se bave poljoprivredno-prehrambenom proizvodnjom i pružanje podrške u procesu uvođenja principa cirkularne ekonomije, koji trenutno nisu u primjeni u Unsko-sanskom kantonu.

U okviru prezentacije je održano i formaranje radne grupe (NODE), a čije je jedna od članica i Privredna komora USK.

Radna grupa  okuplja mala i srednja poduzeća, organizacije za podršku malim i srednjim preduzećima i poslovne organizacije, predstavnike lokalnih vlasti i akademske zajednica, a sve u cilju postizanja cilja projekta EMBRACE, tj. uvođenja principa cirkularne ekonomije u poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se