+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Njemački HIK završava halu u Sanskom Mostu - Probna proizvodnja elektro kablova kreće od marta

Datum objave: 28.02.2019 10:31

Njemački HIK završava halu u Sanskom Mostu - Probna proizvodnja elektro kablova kreće od marta

Probna proizvodnja u tvornici HIK SM u Sanskom Mostu, koja će proizvoditi električne kablove za svjetsko tržište, počinje uskoro, a već početkom aprila očekuje se da starta finalna proizvodnja. Investitor ovog projekta je njemačka kompanija HIK GmbH, a prema riječima izvršnog direktora firme Fikreta Topića, riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na 6 mil KM.

- Praktično, okončani su radovi na izgradnji proizvodne hale koja se prostire na 3.000 kvadratnih metara korisnog prostora. U nekoj daljoj budućnosti, ako poslovne prilike budu povoljne, planira se izgradnja još jedne ovakve hale - kazao je Topić. Prema njegovim riječima, u protekla tri mjeseca na obuci u Njemačkoj bilo je 20 radnika i oni su se obučavali na mašinama koje će uskoro biti dovezene i instalirane u proizvodni pogon u Sanskom Mostu. - Radi se o vrlo sofisticiranoj i tehnički zahtjevnoj proizvodnji kablovskih setova i elektroormara za najpoznatije svjetske proizvođače električnih uređaja. Oko 80 posto radnih mjesta predviđeno je za žene, jer se radi o poslovima spajanja tankih žica, gdje je ženska ruka daleko preciznija od muške - kazao je Topić. Prema njegovim riječima, u ovoj godini planirano je zapošljavanje 50 radnika, a u narednoj godini isto toliko. On je dodao kako je važno napomenuti da se njihova sestra firma u Njemačkoj bavi proizvodnjom solarnih panela i fotonaponskih elektrana. - Na tvornici u Sanskom Mostu imaćemo solarne panele koji će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe i već smo pokrenuli proceduru za to kod Elektrodistribucije BiH - kazao je Topić.

Zanimljivo je da je do ove investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji HIK GmbH u Njemačkoj. Oni su nagovorili vlasnika kompanije, Bertolda Brentrapa, koji je planirao izmještanje dijela proizvodnje iz Njemačke, da to uradi u BiH. Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektropreme, a skoro 80% proizvodnje plasira na tržišta van granica Njemačke.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se