+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održan sastanak Upravnog odbora Privredne komore USK

Datum objave: 24.03.2020 11:53

Održan sastanak Upravnog odbora Privredne komore USK

Jučer je u prostorijama Privredne komore USK održan sastanak Upravnog odbora. Odluka da se Upravni odbor sastane, uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, donijeli su članovi istog, prije svega zbog prezentacije rezultata ankete koja je provedena među privrednim subjektima USK, a tiče se trenutnog stanja u privredi uzrokovanog proglašenom pandemijom.

Rezultate ankete prisutnim članovima prezentirao je predsjednik Komore Enes Ružnić. On je naglasio da je anketa provedena na uzorku od cca 5% aktivnih firmi i to obuhvatajući sve sektore. Privrednici su odgovarali na više pitanja i sublimaciju odgovora donosimo redom.

Kada je u pitanju procjena štete za period mart/april na osnovu ispitanog uzorka i prevedeno na ukupan broj aktivnih poslovnih subjekata na kantonu, gubitak se procjenjuje na cca 130 miliona KM. Napominjemo da je ovo okvirna cifra koja može da varira u ovisnosti od daljnjeg razvoja situacije.

Odgovarajući na pitanje u radnoj snazi došli smo do podatka da u anketiranom uzorku (zaključno sa 20.03.) još niko od poslodavaca nije dao otkaz radnicima.Većina njih koriste kolektivne ili pojedinačne godišnje odmore, dok je jedan dio njih trenutni višak radnika poslao na čekanje. Međutim svi su oni saglasni da je ovakva situacija kratkog daha te da će se ona veoma brzo promjeniti, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere od strane kantonalnih i federalnih vlasti.

A što se tiče tih mjera po mišljenju privrednika neke od njih su:

Obzirom da još nema nikakvih konkretnih informacija po pitanju pomoći privrednim subjektima članovi Upravnog odbora su naglasili da je u ovom trenutku veoma bitna koordinacija između federalnih i kantonalnih vlasti po ovom pitanju, te da još niko nije odgovorio na pitanje da li će na isti način biti tretirane firme koje otpuštaju i one koje ne otpuštaju radnike. Cijeneći trenutnu situaciju, članovi Upravnog odbora su saglasni da su u najtežem položaju privredbni subjekti koji su prisilno prekinuli sa radom (ugostiteljstvo, turizam, usluge), te oni trebaju prioritetno biti tretirane ovim mjerama, kao i izvozno orijentirane firme.

Sa odobravanjem je primljena vijest o izdvajanju 2 miliona KM od strane kantonalne vlade za saniranje ovih šteta, ali se čim prije očekuju konkretni kriteriji za raspodjelu istih.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se