+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Edukacije   

Održana konferencija PIT Krajina 2018 u Bihaću

Datum objave: 26.10.2018 00:00

Održana konferencija PIT Krajina 2018 u Bihaću

Jučer je u Bihaću održana PIT Krajina 2018, konferencija namjenjena proizvodnim kompanijama  u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting i U.G. Bosanske Krajine u Sarajevu.

Preko 160 učesnika iz oko 70 kompanija i organizacija opredjelili su se aktivno učestvovati u radu ovog stručno-poslovnog skupa koji za industriju cijele Bosanske Krajine i BiH može igrati važnu ulogu. Konferenciju su otvorili Adnan Bajrić ispred udruženja Bosanska Krajina i dr. Hadis Bajrić, projekt menadžer firme Targer E&C i profesor na Mašinskom Fakultetu u Sarajevu.

Iako sama konferencija cilja na stručno osnaživanje krajiških firmi i njihovo bolje povezivanje sa ostalim dijelovima BiH i regije, učesnici iz svih, čak vrlo udaljenih, krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske, Srbije i Slovenije dali su poseban doprinos održavanju ovog skupa. Renomiranim partnerima i sponzorima konferencija je pored ostalog odlično poslužila da svoje usluge i proizvode predstave proizvodnom sektoru. Konferencija je predstavila odličnu priliku da se učesnici upoznaju sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama i efektima njihove implementacije u bh. proizvodne kompanije, kao i da se upoznaju sa kolegama, ekspertima i poduzetnicima iz kompanija koje dijele zajedničke izazove proizvodne djelatnosti. Ne manje važna misija konferencije je dodatno oživljavanje krajiške privrede kao i bolje povezivanje kompanija i stručnjaka iz Bosanske Krajine sa ostatkom BiH i regije Zapadnog Balkana.

Konferencija se održala prema nekoliko tematskih cjelina:

Centralni sadržaj konferencijesu bila izlaganja regionalnih stručnjaka koji su dali osvrt na aktulne teme operacionog menadžmenta na kojima kompanije razvijenih zemalja grade svoju konkurentsku prednost kao što su:

Kako bi se upotpunila priča, organizatori su se potrudili da na konferenciju dovedu predstavnike domaćih, regionalnih i međunarodnih institucija koji u svojim programima nude mogućnosti finansiranja privatnih i javnih projekata, te su prisutni mogli postaviti pitanja o uslovima i načinu finansiranja vlastitih poslovnih ideja.

Panel diskusijom se pokušao dati odgovor na jedno od gorućih pitanja BH privrede i države općenito: Kako osigurati i održati dovoljno stručne radne snage za BH industriju? O ovom pitanju su govorili poduzetnici i direktori domaćih industrijskih kompanija, kao i panelisti iz Privredne Komore F BiH i agencije Kolektiv / Posao.ba.

Fokus panela je bio pokušaj da sa dosadašnjih konstatacija "kako imamo veliki problem", tj, "kuknjave" prebacimo na planiranje akcija koje mi imamo u svojoj moći da kao društvo izvršimo i slijedimo. Tokom cijele konferencije je bilo omogućeno poslovno umrežavanje.

Na samom kraju konferencije PIT Krajina 2018 je za sve proizvodne sladokusce predvidjela obilazak kompanije koja predstavlja jednog od prvaka bh. prehrambenog sektora – mljekare Meggle. Domaćini iz ove firme su omogućili ostvarivanje uvida u njihove standardizirane i tehnološki visoko razvijene procese i postrojenja, uz degustaciju njihovih proizvoda.

Izvor:akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se