+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održana panel diskusija o boljem povezivanju Unsko-sanskog kantona sa Sarajevom

Datum objave: 13.09.2019 17:00

Održana panel diskusija o boljem povezivanju Unsko-sanskog kantona sa Sarajevom

U okviru pratećih sadržaja 17. međunarodnog sajma ekologije - EKOBIS 2019. održana je panel diskusija "Cestovno povezivanje Unsko-sanskog kantona sa Sarajevom" u organizaciji JP Ceste Federacije BiH. U panelu su učestvovali predstavnici JP Ceste Federacije BiH, JP Autoceste F BiH, Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline USK, Fakuleta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Privredne komore USK.

Svrha panel-diskusije bila je da se pokuša dati odgovor na pitanje, zašto još uvijek nema brze ceste Bihać – Sarajevo. U zanimljivoj diskusiji koja je uslijedila i koja je zbog atraktivnosti teme bila posjećena od strane gostiju, pitanje izgradnje brze ceste, razmatrano je sa svih aspekata.

Kako je rečeno, najveći problem je usvajanje prostorno planske dokumentacije. Istog su stava u Cestama i Autocestama FBIH. Dio projekta od Velike Kladuše, preko Cazina do Bihaća još uvijek čeka na izradu planske dokumentacije. S obzirom na to, do kraja ove godine neće ništa više biti urađeno. Prema najavi koja se mogla čuti danas, iduće godine Autoceste kreću sa izradom studije i idejnog projekta.

Postoji i dio problema koji se odnosi na imovinsko-pravne odnose, što je nivo odgovornosti nižih nivoa vlasti, ali i samih građana vlasnika parcela koji ponekad nemaju razumijevanja za ovakvu vrstu projekata koji imaju javni interes.

Panel diskusija je izazvala veliko zanimanje, te je bila odlično posjećena i od strane građana i medija.

 

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se