+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Održivost vodnih usluga u BiH

Datum objave: 28.11.2019 09:17

Održivost vodnih usluga u BiH

U poslijeratnom periodu, u vodni sektor u BiH, međunarodne finansijske institucije su uložile oko 400 miliona eura. Na žalost, nisu postignuti očekivani rezultati. Infrastrukturni projekti su neodrživi, gubici u sistemu visoki, čak i preko 60 %, dok su preduzeća koja upravljaju vodovodima pretežno u teškoj finansijskoj situaciji ili se nalaze pred stečajem, dok je jedan broj u stečaju.

Predstavnici međunarodnih finansijskih institucija su napravili sveobuhvatnu analizu stanja u vodnom sektoru u BiH. Pronašli su da vodovodna preduzeća imaju višak i neadekvatnu strukturu zaposlenih i neadekvatnu organizaciju, ali i, što je vrlo bitno, cijena vodne usluge nije ekonomska. Kao posljedica niske cijene vode i odvodnje otpadnih voda, koja je prisutna u BiH više decenija, a iz koje nije moguće pokriti operativne troškove poslovanja preduzeća, a o investicijama nema ni govora, došlo je do značajnog zaostajanja u razvoju vodnog sektora.

Javna komunalna preduzeća su u glavnom u funkciji politike i socijalne zaštite građana, a ne ekonomije, onog zbog čega su osnovana, te sa visokim troškovima radne snage, s jedne strane, i nedovoljnim prihodima zbog niske cijene s druge strane, ne samo da nisu u mogućnosti da samostalno investiraju, već nisu sposobna ni da održavaju sisteme koje dobiju na upravljanje. Kao posljednica takve višegodišnje prakse u BiH, ali i široj regiji, imamo upitnu održivost vodnog sektora i dugoročan kvalitet usluga.

Jasno je da svaki potrošač želi platiti što nižu cijenu bilo koje robe ili usluge, ali isto tako korisnici komunalnih usluga moraju postati svjesni da su voda, čistoća, grijanje i durge komunalne usluge tržišna roba koja ima svoju cijenu. Svaka cijena mora pokriti troškove proizvodnje i obezbjediti sredstva za investicije. Ukoliko ne bude tako, dugoročno ćemo ostati bez ove vrste usluge.

Pod pritiskom međunarodnih finansijskih institucija, pokrenuti su određeni procesi u BiH. Tako je u FBiH pripremljen prijedlog Uredbe o metodlolgiji utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, čije se stupanje na snagu očekuje nakon donošenja novog Zakona o vodama FBiH iduće godine. Uredba podrazumijeva formiranje regulatornig tijela, entitetskog ili kantonalnog, koje će imati zadatak da kontroliše ispravnost postupka utvrđivanja cijene vodne usluge, nakon čega opštinska/gradska vijeća  imati obavezu da prihvate predloženu cijenu. U slučaju da ne prihvate, te jedinice lokalne samouprave neće imati pristup povoljnim međunarodnim izvorima finansiranja investicija u vodni sektor. Preduzeća iz oblasti vodoprivrede će imati obavezu da optimizuju radne procese i broj zaposlenih u desetogodišnjem periodu. Ova Uredba je jedan mali korak ka unaprijeđenju vodnih usluga u BiH. Za unaprijeđenje kompletnog sektora komunalne privrede, koji se nalazi u teškoj situaciji, neophodne su sveobuhvatne reforme.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se