+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Općina Bosanska Krupa pokrenula projekt uvezivanja radne snage i privrede

Datum objave: 12.04.2019 14:36

Općina Bosanska Krupa pokrenula projekt uvezivanja radne snage i privrede

Tražeći model kojim bi se ublažile posljedice odlaska stanovništva, a time i nedostatka radnika, općina Bos.Krupa krenula je u projekt uvezivanja radne snage i privrede kroz snimanje stanja potreba kako radnika tako i privrednika i njihovog usklađivanja.

Ideja se razvila nakon razgovora koji se već neko vrijeme vode sa privrednicima Općine. Rezultat tih razgovora je jasnija slika potreba bosanskokrupske privrede kojoj, iako nema zvaničnih podataka, procjene govore, trenutno nedostaje minimalno 500 radnika. Provedba ideje, u kojoj bi se uvezivali zainteresirani za posao i firme, zamišljena je kroz dva kolosijeka jednim bi se provodila anketa za osobe koje žele raditi u Bos.Krupi, a dolaze iz drugih dijelova BiH kao i za sve one koji bi se odlučili vratiti u svoj rodni grad iz inostranstva pod, dakako, povoljnijim uslovima rada, dok drugi kolosijek vodi ka anketi koja bi se realizirala među privrednicima i putem koje bi Općina dobila podatke o potrebnom profilu radnika i uslovima rada koje privrednici nude.

Pojednostavljeno rečeno, ukoliko bi osoba popunila anketni list, gdje će se vidjeti zanimanje i očekivanja od zaposlenja, Općina bi u tom slučaju uvezala privrednika koji nudi takve uslove sa potencijalnim radnikom, nebitno da Ii dolazi iz BiH iii inostranstva . Podsjećamo, Bosanska Krupa je nosilac BFC certifikata kao općina sa povoljnim poslovnim okruženjem koja kontinuirano radi na poboljšanju uslova postojećim i budućim investitorima i privlačenju novih investicija.

Primjer za rečeno je uspostava i funkcionisanje Poslovne zone “Pilana” u kojoj trenutno radi 12 firmi sa preko 350 zaposlenih, dok se trenutno provode aktivnosti na uređenju Poslovne zone “Vatreni mlin” koja će uskoro biti ponuđena zainteresiranim investitorima. Anketu možete pogledati i eventualno popuniti otvaranjem ovog linka.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se