+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Sajmovi   

Otvoren Sajam privrede u Mostaru

Datum objave: 09.04.2019 14:54

Otvoren Sajam privrede u Mostaru

Svečano je otvoren 22. međunarodni sajam privrede ”Mostar 2019” koji je u partnerstvu s Narodnom Republikom Kinom okupio izlagače iz 30 zemalja svijeta.

Svečanosti su prisustvovali, uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, brojne delegacije, među kojim su i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić, ministar privrede Republike Hrvatske Darko Horvat, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te brojni predstavnici kantonalnih vlasti, članovi diplomatskog kora u BiH, kao i privrednici iz 30 zemalja svijeta.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak pozdravila je sve nazočne kazavši kako se 22 godine ulažu napori da ova manifestacija poveže što više privrednika i donese što bolju ekonomsku klimu u Mostar a time i u BiH, ali i čitavoj regiji.

-Počašćeni smo da je NR Kina zemlja partner ove godine. To nam je pokazatelj da smo vrijedno radili. Smatramo to značajnim primjerom povezivanja ne samo naših zemalja nego i čitave regije -kazala je Bošnjak.

Predstavnik Zemlje partnera NR Kine Zhang Shenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine je podsjetio da je Kina po drugu put zemlja partner Mostarskog sajma čime pokazuje koliko je to važna manifestacija.

-Između Kine i zemalja jugoistočne Evrope među kojima je BiH odnosi su se produbljivali. Spremni smo da dalje proširujemo i podižemo razvoj privrede kako bi se osiguralo više blagostanja. Mostarski sajam je značajan u regionu. Kina će usmjeriti svoje proizvode na promociju i da ohrabruje kineske kompanije da grade fabrike u zemljama jugoistočne Evrope kako bi podigli stopu razvoja - kazao je Shenfeng.

Naglasio je postoji veliki potencijal za saradnju. Stoga je obećao da će upućivati što više privrednika da istražuju i ulažu u razvoj BiH i zemalja jugoistočne Evrope. Narodna Republika Kina već deset godina dolazi intenzivno na Mostarski sajam a ove godine oko 100 izlagača iz te zemlje predstavlja se na oko 2.000 metara kvadratnih.

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru izložba je općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz skoro svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija. Sastavni dio Mostarskoga sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije.

Međunarodni sajam gospodarstva ”Mostar 2019” održava se od 9. do 13. aprila u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadrata zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se