+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Privredna/Gospodarska komora FBiH obilježila 20 godina rada

Datum objave: 31.10.2019 15:23

Privredna/Gospodarska komora FBiH obilježila 20 godina rada

U kongresnoj dvorani sarajevskog hotela Holiday 30.10.2019. godine, upriličena je Svečana akademija povodom 20. godišnjice Privredne/Gospodarske komore FBiH, na kojoj je prisustvovao i predsjednik Privredne komore USK, Enes Ružnić.

110 godina komorskog sistema u BiH i 20 godina rada Privredne/Gospodarske komore FBiH je jubilej kojim se rijetki u Bosni i Hercegovini, pa i u regiji mogu ponositi. Komora je najveća gospodarska asocijacija i strukovno organizira preko 20 komorskih udruženja i grupacija, a sve sa ciljem jačanja domaćeg gospodarstva i lakšeg ostvarivanja gospodarskih interesa.

Tokom Svečane akademije, istaknuto je da se Komora priprema za EU integracije, usklađujući svoje i aktivnosti svojih članica na putu članstva BiH u velikoj obitelji EU. Pružanje podrške tržištu BiH i domaćim poduzetnicima u razvijanju načela tržišne ekonomije i konkurentnosti na domaćem i ino tržištima osnovni je cilj ove institucije. BiH proizvod je njena vizija, misija i cilj, uz nastojanje da se domaći proizvod promovira u bilo kojoj prigodi i na bilo kojem mjestu – kvalitetom do konkurentnosti.

Naglašeno je da edukacija predstavlja stalnu aktivnost i zadaću Komore, jer samo znanje, vještine i kompetencije dovode do uspjeha. Javne ovlasti su također jedna od aktivnosti Komore s ciljem jednostavnijih, lakših i pristupačnijih procedura za gospodarski sektor, dok je Komora partner i organima vlasti Federacije BiH ali i BiH, te na taj način adekvatno zastupa interese gospodarstva. Komora u konačnici pruža i savjetodavne usluge svojim članicama, a naročito onima koji počinju svoj poduzetnički put ili po prvi put izlaze na strana tržišta.

Prisutne goste i uzvanike pozdravili su: potpredsjednik Komore g. Mirsad Jašarspahić, potpredsjednica HGK gđa Mirjana Čagalj, predsjednik Komore Republike Srpske g. Borko Đurić, predsjednik Skupštine P/G K FBiH i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH g. Bajazit Jašarević, predsjednik Komore doc.dr.sc. Marko Šantić, te dopredsjednica Vlade Federacije BiH gđa Jelka Miličević. Prigodan retrospektivni referat imao je predsjednik Gospodarske komore HNŽ g. Perica Jurković.

Predsjednik i potpredsjednik Komore dodijelili su i prigodne plakete i to: JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, BH Telecomu d.d. Sarajevo, Udruženju metalne i elektro industrije P/G K F BiH, Udruženju prometnika naftnih derivata P/G K F BiH, Grupaciji šumarstva i drvne industrije P/G K F BiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, te Vladi Federacije BiH. Narodnoj kuhinji Stari grad Sarajevo i Pučkoj kuhinji Mostar dodijeljeni su vrijednosni novčani bonovi.

Svojom nazočnošću akademiju su uveličali i: veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Nj. E. Ivan Sabolić te predstavnici diplomatskog kora u BiH, predsjednici, direktori i tajnici komorskog sustava BiH, generalni sekretar Privredne komore Crne Gore g. Pavle Radovanović, predstavnici udruga poslodavaca u F BiH, direktori i ravnatelji agencija i direkcija u BiH, članovi Upravnog odbora P/G K FBiH, članovi Nadzornog odbora P/G K FBiH, članovi Skupštine P/G K FBiH, te brojni gosti i uzvanici.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se