+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Pčelari u FBiH dobili jedinstveni Registar pčelara i pčelinjaka

Datum objave: 06.03.2019 13:00

Pčelari u FBiH dobili jedinstveni Registar pčelara i pčelinjaka

U Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu, jučer je održana prezentacija Registra pčelara i pčelinjaka Federacije BiH koji vodi i održava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa općinama Federacije BiH a na osnovu Pravilnika o pčelarstvu.

Ministarstvo je razvilo poseban softver za podršku Registru, koji je jučer prezentiran te je provedena obuka korisnika aplikacije, odnosno općinskih službenika koji već rade na registraciji poljoprivrednih gazdinstava i klijenata Federacije BiH. Uspostava Pčelarskog registra jedna je od mjera propisana Pravilnikom o pčelarstvu a uslov za upis u Pčelarski registar je prethodna registracija gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Kako je propisano pravilnikom, prijava za upis u Pčelarski registar podnosi se nadležnoj općinskoj službi, koja izdaje potvrdu o upisu u Registar.

Upisom u registar, svakom pčelinjaku se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP). Pčelarski registar sadrži broj iz RPG-a, jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), podatke o pčelaru, ukupan broj pčelinjih zajednica i tip košnica, katastarsku općinu i tipove pčelinjaka. Prijava o broju pčelinjih zajednica vrši se u nadležnoj općinskoj službi najkasnije do 15.5. tekuće godine na obrascu iz Priloga III. Pravilnika o pčelarstvu.

Izvor: akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se