+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Počela prva istražna bušenja o potencijalima termalnih voda u Cazinu

Datum objave: 29.08.2019 14:10

Počela prva istražna bušenja o potencijalima termalnih voda u Cazinu

Upotreba geotermalne energije za razvoj Grada Cazina, naziv je projekta čija je konkretna realizacija počela jučer. Riječ je o radovima koji se odnose na istražno bušenje, hidrauličko testiranje, laboratorijske analize vode i numeričko energetsko modeliranje na području Rujnice, a projekat se finansira i provodi u saradnji s Razvojnom agencijom Republike Češke. Tako su danas u kabinetu cazinskog gradonačelnika boravili gosti iz ambasade Republike Češke u našoj zemlji te predstavnici kompanije GEOtest, a.s. iz češkog Brna. Kako je istaknula Jana Zelingerova, konzul i šef Odjeljenja za razvoj u Ambasadi Republike Češke u Bosni i Hercegovini, projekti koji se odnose na izvore obnovljive energije su svakako među prioritetima Češke razvojne agencije.

"Ovo je drugi sličan projekat koji realiziramo u BiH, a smatramo da ova zemlja ima ogroman potencijal kada je ova oblast u pitanju. Kroz projekat koji danas konkretno počinjemo u Gradu Cazinu, očekujemo da ćemo već do kraja novembra znati potencijale ovog istraživanja i vjerujemo da će Cazin rezultate istoga dobro iskoristiti u budućnosti", kazala je. Da je ovo itekako značajan projekat za Cazin, ali i za cijelo područje Unsko- sanskog kantona, potvrdio je i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

"Naša je namjera već duže vrijeme utvrditi kapacitete resursa kakav su geotermalne vode na našem području i zahvalni smo ambasadi Republike Češke koja je podržala ovaj projekat i koja nam pomaže da ga realiziramo. Mogućnosti razvoja na ovom području su izuzetne s obzirom da termalne vode nude čitav niz različitih mogućnosti razvoja koji se u budućnosti može odnositi na cijelu ovu regiju", rekao je gradonačelnik Ogrešević.

Delegacija je danas obišla i lokaciju na kojoj je i zvanično počelo prvo istražno bušenje. Vrijednost radova koji su otpočeli iznosi 300.000 konvertibilnih maraka. Nakon izvršenog istraživanja lokaliteta koji se nalaze na području Rujnice, u planu je izrada modela za buduće korištenje ovih lokaliteta za energetske, turističke i poljoprivredne svrhe. Ukratko, tek nakon ovih istraživanja i njihovih službenih rezultata, Grad Cazin će imati konkretne pokazatelje o potencijalima termalnih voda s kojima može izrađivati vlastite razvojne planove i ponuditi ih domaćim i stranim investitorima, saopćeno je iz Grada Cazina.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se