+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Produžen rok za zahtjeve za subvencije doprinosa na plate u FBiH - Prijave do 29. maja

Datum objave: 11.05.2020 09:47

Produžen rok za zahtjeve za subvencije doprinosa na plate u FBiH - Prijave do 29. maja
Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević pozvala je sve privredne subjekte koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica da zahtjev za subvencioniranje doprinosa na minimalnu platu za april ove godine podnesu Poreznoj upravi Federacije BiH do 29. maja.
 
- Zakonom je definirano da privredni subjekti podnose zahtjev Poreznoj upravi do 10. u mjesecu za subvencije doprinosa na plaće za prethodni mjesec. Kako je zakon tek stupio na snagu i počeo s primjenom, gospodarski subjekti nemaju vremena da to učine do 10. maja, Vlada FBiH je produžila rok za podnošenje tih zahtjeva do 29. maja - pojasnila je ministrica Milićević.
 
Federalna ministrica ističe kako je ovo prilika da bude iskorišteno pravo ostvareno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ali napominje da se produžetak roka odnosi samo na podnošenje zahtjeva za subvencioniranje minimalnih plaća za april 2020. godine.
 
- Naredni mjesec ostaje rok utvrđen Zakonom, a to je do 10. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Cijela procedura i instrukcija za podnošenje ovih zahtjeva bit će objavljena na internet stranici Porezne uprave FBiH - kaže ministrica financija. Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Vlada FBiH pomaže domaćoj privredi čije poslovanje je ugroženo usljed pandemije novog koronavirusa, a jedna od mjera pomoći je subvencioniranje doprinosa na minimalnu plaću za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 245 KM radnicima onih privrednih subjekata koji ovim zakonom ispunjavaju uvjete za to, dodala je.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se