+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

ŠAROVIĆ: Kosovo prihvatilo zahtjev BiH za pregovore o ukidanju odluke o taksama

Datum objave: 18.01.2019 12:02

ŠAROVIĆ: Kosovo prihvatilo zahtjev BiH za pregovore o ukidanju odluke o taksama

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da je kosovska strana, na zahtjev Bosne i Hercegovine, prihvatila bilateralne pregovore o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100% na robu iz BiH. U toku su, kaže, intenzivne pripreme za bilateralne sastanke na ekspertskom nivou kako bi se došlo do adekvatnog rješenja i spriječile daljnje posljedice izazvane spornim prištinskim mjerama.

- Ne možemo predvidjeti ishod, ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike koji posljednjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu s pravilima slobodne trgovine i spriječimo daljnje štete - rekao je Šarović.

Inače, Bosna i Hercegovina oštećena je za najmanje 4,5 mil USD otkako je Priština uvela takse na proizvode iz naše zemlje. Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je u srijedu da se ne može odbiti zahtjev SAD-a za ukidanje carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Vlada Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od 10% na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100% na robu iz BiH i Srbije. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34,6 mil EUR, dok je indirektna šteta mnogo veća.

Izvor: klix.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se