+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa

Datum objave: 15.05.2020 09:12

Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa
Građani drugih zemalja Evropske unije koji dolaze u Sloveniju neće biti primorani provesti najmanje sedam dana u karantinu. Ipak, građani drugih država koji pokažu simptome zaraze koronavirusom neće biti pušteni u zemlju.  Obavezan karantin od 14 dana za građane država van Evropske unije ostaje na snazi, uz izuzetke diplomata i osoba koje prevoze robu.
Također, kraj epidemije znači i kraj finansijske pomoći osobama i firmama koje su bile oštećene zbog pandemije. Taj program bit će okončan posljednjim danom maja.

"Slovenija je ukrotila epidemiju i danas imamo najbolju epidemiološku situaciju u Evropi", rekao je premijer Janez Janša.
 
Na snazi ostaju pravila držanja distance, nošenja maski i dezinfekcije ruku prilikom ulaska u javne zgrade.

Od sredine marta Slovenija je zatvorila škole, kulturne institucije, kafiće, sportske objekte, hotele i prodavnice. U funkciji su bile prodavnice hrane i apoteke.

Ove sedmice je počeo raditi gradski saobraćaj, a sljedeće sedmice ograničeni broj đaka će se vratiti u školu. Također, sljedeće sedmice bit će dozvoljen ograničen rad hotela, restorana i kafića.
Podsjetimo, Slovenija je registrovala 1.464 slučaja zaraze koronavirusom te 103 smrtna slučaja koji se mogu dovesti u vezu s bolešću COVID-19.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se