+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Edukacije   

Održan treći kongres o pčelarstvu u Bihaću

Datum objave: 20.11.2018 09:02

Održan treći kongres o pčelarstvu u Bihaću

U Bihaću je ovog vikenda (17.-18.11.2018.g.) održan Treći kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Na Kongresu, koji je okupio vodeće regionalne stručnjake iz oblasti pčelarstva, pčelare, predstavnike prehrambene industrije i akademske zajednice, predstavnici ovog Ministarstva prezentirali su Pravilnik o pčelarstvu te istakli njegov doprinos razvoju i održivosti pčelarske proizvodnje u Federaciji BiH.

Također prvog dana Kongresa, održana su predavanja i predstavljeni radovi sa područja: interakcije pčela sa mikroorganizmima, proizvodnje i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjene u pčelarstvu, utjecaja svojstva samočišćenja na zaraženost pčela grinjom varroa destruktor u Hrvatskoj, selekcijskih zahtjeva u odgajivanju pčelinjih matica, metoda za brzo utvrđivanje autentičnosti krivotvorenja meda, prisustva zaraznih bolesti u pčelinjim zajednicama.

Razmatrale su se također značajne teme kao što su: pesticidi i pčelarstvo, razvoj proizvoda na bazi meda i ekstrakata ljekovitog bilja, stanje i perspektive razvoja kestenovog meda, postupak certificiranja halal kvalitete pčelinjih proizvoda, procjena kvaliteta mednog vina te api inhalacija. Uz poster prezentacije i diskusije, drugog dana Kongresa održana su predavanja o savremenom načinu organizovanja pčelara, ispitivanju kvalitete meda, bolestima pčelinjih društava, izazovima deklarisanja meda, HACCP-u u pčelarskoj proizvodnji te morfometrijskim karakteristikama medonosne pčele na području Unsko-sanskog kantona.

Radovi s Kongresa i sažeci će biti štampani u trećem Zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je katalogiziran kod Nacionalne i univerzitetske biblioteke Sarajevo. Ovogodišnjih 49 radova autora bit će prezentirano u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne biljke i radovi iz pčelarske prakse.

Nosioci organizacije Kongresa su: Javna ustanova „Veterinarski zavod Bihać“ (BiH), Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli (BiH), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska), Veleučilište u Požegi (Hrvatska), USAID/Sweden FARMA II Projekat, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću (BiH), Agencija za sigurnost hrane BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ); Pčelarski savezi TK, USK, ZDK, HNK sa svojim udruženjima; Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sarajevo i drugi. Generalni sponzori su BH Telecom i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se