+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Utvrđen novi tekst Zakona o radu FBiH

Datum objave: 15.05.2020 09:22

Utvrđen novi tekst Zakona o radu FBiH
Vlada FBiH utvrdila je u četvrtak, 14. maja, na sjednici novi tekst izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH.
 
Kako je saopšeno iz Vlade, ona je 16. marta proglasila stanje nesreće uzrokovano pojavom virusa korona te je s ciljem sprečavanja širenja bolesti utvrdila određene preporuke poslodavcima.
 
- Međutim, u praksi se pokazalo da određene odredbe važećeg Zakona o radu koje se primjenjuju u redovnim okolnostima nije moguće na odgovarajući način primijeniti i u vrijeme proglašenog stanja nesreće. Stoga se ukazala potreba da se organizacija rada, odnosno prava i obaveze iz radnih odnosa regulišu na drugačiji način nego što je to predviđeno u redovnim okolnostima - naveli su iz Vlade i dodali da se izmjene i dopune odredaba Zakona o radu odnose na organizaciju procesa rada, trajanje radnog vremena, način ostvarivanja prava na godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo, kao i na odredbe o najnižoj plati.
 
Utvrđenim zakonom je brisana mogućnost da poslodavci mogu jednostrano donositi odluke, te je propisana obaveza poslodavcima da se kod donošenja pojedinih odluka konsultuju sa sindikatima.
 
Osim toga, u utvrđenom prijedlogu izmjena brisana je mogućnost da se za vrijeme stanja nesreće, pandemije i slično radnici mogu slati na čekanje, a umjesto toga zadržana je mogućnost koja već postoji u Zakonu o radu u FBiH kojom se može propisati prestanak obaveze rada, s tim da se u tim slučajevima radnicima isplaćuje plata koja ne može biti niža od najniže plate.
 
Ovaj zakon bi, ukoliko ga usvoji Parlament, važio samo u vrijeme stanja nesreće, a novi prijedlog bi omogućio onim radnicima koji imaju ugovor o radu da mogu raditi od kuće u vrijeme stanja nesreće ili pandemije, kao i to da radnici mogu zatražiti neplaćeno odsustvo umjesto "lažnog bolovanja".

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se